Winnaar Huibregtsenprijs 2006

de huibregtsenprijs WERD uitgereikt aan Prof. Dr. C.J.M. Melief voor zijn baanbrekende werk op het gebied van de rol van virussen bij de bestrijding van baarmoederhalskanker.

IMG 0244

Tijdens De Avond werd voor de tweede maal de 'Prijs van Wetenschap & Maatschappij' uitgereikt. Zeventien wetenschappelijke instellingen hadden hun beste wetenschappelijke werkstukken ingezonden voor deze prijs. Uit alle inzendingen werden er acht genomineerd voor de finale. Aan het einde van de avond werd de prijs uitgereikt aan prof. dr. C.J.M. Melief voor zijn baanbrekende werk op het gebied van de rol van virussen bij de bestrijding van baarmoederhalskanker. Juryvoorzitter Rob Reneman lichtte de keuze van de jury toe en staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip reikte de prijs uit, waaraan een geldbedrag van € 25.000,- verbonden was.

Met zijn groep heeft de winnaar een vaccin kunnen ontwikkelen dat is gebaseerd op zogeheten cellulaire immuniteit (afweer op basis van afweercellen die een besmette cel kunnen doden). Nieuw is ook dat het vaccin gebruikt kan worden wanneer er al sprake is van de aanwezigheid van kwaadaardige cellen in de baarmoederhals. Het is aangetoond dat dit vaccin veilig is en inderdaad werkzaam is bij patiënten met baarmoederhalskanker.

De winnaar heeft een nieuw bedrijf opgericht om dit vaccin verder tot ontwikkeling te brengen en heeft de bevindingen beschermd door middel van een octrooi. De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in een aantal publicaties in het vaktijdschrift Nature in 2005 en 2006.

De jury van de prijs was onder de indruk van de combinatie van zowel de uitstekende kwaliteit en originaliteit van het onderzoek als het zeer grote maatschappelijk belang. Daarnaast was de jury ook in 2006 weer sterk onder de indruk van de kwaliteit van een groot aantal van de andere onderzoeken die zijn voorgedragen voor de prijs, zowel qua onderzoek als qua maatschappelijke relevantie.