Winnaar Huibregtsenprijs 2014

Prof. dr. J.J.P. Kastelein WINT de Huibregtsenprijs 2014 voor de eerste geregistreerde gentherapie ter wereld.

AWM-2014  MG 6693

John Kastelein ontving in de Ridderzaal een cheque ter waarde van € 25.000 en een bronzen sculptuur van kunstenaar Wil van der Laan uit handen van Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Op de vijftiende Avond van Wetenschap & Maatschappij, die plaatsvond op maandag 6 oktober 2014 in de Ridderzaal in Den Haag, heeft Prof. dr. J.J.P. Kastelein de Huibregtsenprijs 2014 gekregen voor de eerste geregistreerde gentherapie ter wereld.

John Kastelein is klinisch en genetisch wetenschapper aan het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam, waar hij werkt aan het opsporen van – en behandelen met gentherapie van ernstige erfelijke stofwisselingsstoornissen. Kastelein ontwikkelde een effectieve gentherapie en legde vervolgens een reis van 26 jaar af om zijn therapie geregistreerd te krijgen. Met de eerste gen-therapieregistratie ter wereld is de weg gebaand voor genbehandeling van uiteenlopende erfelijke aandoeningen.

De prijsuitreiking vond plaats aan het slot van de vijftiende Avond van Wetenschap & Maatschappij. John Kastelein ontving in de Ridderzaal een cheque ter waarde van € 25.000 en een bronzen sculptuur van kunstenaar Wil van der Laan uit handen van Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De jury sprak haar waardering en bewondering uit voor de daadkracht en de vastberadenheid waarmee Kastelein meer dan een kwart eeuw gewerkt heeft aan het geregistreerd krijgen van een therapie die van zeer groot belang is voor de medische wetenschap. Het bedrijf dat de gentherapie samen met Kastelein heeft helpen ontwikkelen, heeft zich gevestigd in Nederland, wat een belangrijke bijdrage betekent aan de Nederlandse kenniseconomie.

Voor de Huibregtsenprijs 2014 waren twintig projecten ingediend, vijf meer dan er in 2013 waren voorgedragen. Uit de inzendingen had de jury, onder voorzitterschap van KNAW-president Hans Clevers, zes onderzoeksprojecten genomineerd.