Winnaar Huibregtsenprijs 2015

PROF. DR. C.A. VAN BLITTERSWIJK WINT DE HUIBREGTSENPRIJS 2015 VOOR DE ONTWIKKELING VAN BOTINDUCERENDE BIOMATERIALEN

Avond 2015 winnaar Blitterswijk klein

Op de zestiende Avond van Wetenschap & Maatschappij heeft Prof. dr. C.A. van Blitterswijk de Huibregtsenprijs 2015 gekregen voor de ontwikkeling van botinducerende biomaterialen.

Universiteitshoogleraar Clemens van Blitterswijk is directeur van MERLN Instituut en hoofd van de afdeling Complex Tissue Regeneration aan de Universiteit Maastricht. Het multidisciplinaire team van Van Blitterswijk werkt sinds de jaren negentig met grote vasthoudendheid aan het verbeteren van botimplantaten. De experimentele aanpak heeft geleid tot relevante klinische studies en een nieuwe generatie botvullers, die slim gebruikmaakt van het zelfherstellend vermogen van de mens. De jury loofde het heldere idee, dat een elegante en praktisch oplossing biedt voor wereldwijd miljoenen patiënten. Met geavanceerd genomics- en proteomicsonderzoek en het uit elkaar pluizen van materialen ontrafelde Van Blitterswijk de onderliggende processen. Grootschalige productie van dit inductieve keramische materiaal, na goedkeuring van de medische autoriteiten zoals de Amerikaanse FDA, lijkt binnen handbereik te liggen.

De prijsuitreiking vond plaats aan het slot van de zestiende Avond van Wetenschap & Maatschappij, maandag 5 oktober 2015 in de Ridderzaal. Clemens van Blitterswijk ontving een cheque ter waarde van € 25.000 en een bronzen sculptuur van kunstenaar Wil van der Laan uit handen van Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.