Over de prijs 2016

De Huibregtsenprijs is bestemd voor een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat zicht biedt op een maatschappelijke toepassing.

Op de zeventiende Avond van Wetenschap & Maatschappij heeft prof. dr. R. Hanson de Huibregtsenprijs 2016 gekregen voor zijn onderzoeksproject 'Veilig surfen op het kwantuminternet'.

Ronald Hanson ontving een cheque ter waarde van € 25.000 en een bronzen sculptuur van kunstenaar Wil van der Laan uit handen van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bovendien krijgt Hanson een workshop aangeboden door het Lorentz Center in Leiden. Klik hier voor het persbericht en hier voor het juryrapport.

De zes genomineerden waren, in alfabetische volgorde:

1. Prof. dr. Erik Frijlink
Geavanceerde technologie voor verbeterde toediening van medicijnen
Voorgedragen door Rijksuniversiteit Groningen

2. Prof. dr. ir. Ronald Hanson
Veilig surfen op het quantuminternet
Voorgedragen door TU Delft

3. Prof. dr. Chantal Kemner
Hoe wordt een babybrein sociaal?
Voorgedragen door NWO en Universiteit Utrecht

4. Prof. dr. Jos Koldeweij
500 jaar Jheronimus Bosch: onderzoek, restauratie, tentoonstelling
Voorgedragen door Radboud Universiteit

5. Prof. dr. John van der Oost
Bacterieel systeem veroorzaakt revolutie in biotechnologie en gentherapie
Voorgedragen door Wageningen Universiteit

6. Prof. dr. Gijsbert Vonk
Recht aan de onderkant van de samenleving
Voorgedragen door Rijksuniversiteit Groningen

 

Alle publieke onderzoeksorganisaties in Nederland kunnen een voordracht doen voor de Huibregtsenprijs. Uit de inzendingen kiest de jury zes tot acht genomineerden. De winnaar wordt bekendgemaakt op de Avond van W&M en ontvangt de Huibregtsenprijs uit handen van de minister van Onderwijs, Cultuur en Weteschap of de minister van Economische Zaken. De prijs bestaat uit een sculptuur ('De Denker') en een geldbedrag van € 25.000,- te besteden aan onderzoek. Met ingang van 2016 krijgt de winnaar van de Huibregtsenprijs bovendien een wetenschappelijke workshop aangeboden door het Lorentz Center.

Van de genomineerde projecten wordt een film gemaakt door de NTR die op de Avond wordt vertoond.

De criteria voor inzending vindt u in het reglement op deze website. Iedere instelling kan twee voordrachten doen: één op het gebied van de exacte wetenschappen en één op het terrein van de geesteswetenschappen of sociale wetenschappen. Bij de voordracht moet een voor een breed publiek toegankelijk, Nederlandstalige beschrijving van het onderzoeksproject worden gevoegd. De tekst mag niet langer zijn dan duizend woorden en wordt bij voorkeur ondersteund met beeldmateriaal. Ten slotte vragen wij een beknopt curriculum vitae van de onderzoeksleider. Naast onderzoeksprojecten uit de exacte wetenschappen worden nadrukkelijk ook inzendingen uit alpha- en gammahoek op prijs gesteld.