Winnaar Huibregtsenprijs 2016

PROF. DR. R. HANSON WINT DE HUIBREGTSENPRIJS 2016 VOOR ZIJN ONDERZOEKSPROJECT 'VEILIG SURFEN OP HET KWANTUMINTERNET'

AWM 2016 MG 8497

Op de zeventiende Avond van Wetenschap & Maatschappij, vanavond in de Ridderzaal in Den Haag, heeft prof. dr. R. Hanson de Huibregtsenprijs 2016 gekregen voor zijn onderzoeksproject ‘Veilig surfen op het kwantuminternet’.

Ronald Hanson is Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar bij QuTech en het Kavli Instituut van de TU Delft. Hij onderzoekt kwantumfysische processen en hun toepassing in bijvoorbeeld kwantumcomputers en een kwantuminternet. In de fascinerende microwereld van de kwantumfysica gebeuren vreemde dingen: deeltjes die op twee plaatsen tegelijk zijn, teleportatie van informatie zonder kans op afluisteren. Theoretische consequenties en voorspellingen die voor grondlegger Albert Einstein onaanvaardbaar waren, maar geen sciencefiction zijn. Hanson baarde al opzien door twee qubits met elkaar te verstrengelen. En het afgelopen jaar toonde hij met een baanbrekend, zeer precies experiment definitief het ongelijk van Einstein aan: hij creëerde twee qubits in speciaal geprepareerde diamantkristallen die op 1300 meter afstand van elkaar onverminderd instantaan reageerden op elkaar. Hansons pionierende technieken liggen aan de basis van een revolutie in onze omgang met data en maken een perfect beveiligd kwantuminternet mogelijk.

De prijsuitreiking vond plaats op de zeventiende Avond van Wetenschap & Maatschappij, maandag 3 oktober 2016 in de Ridderzaal. Ronald Hanson ontving een cheque ter waarde van € 25.000 en een bronzen sculptuur van kunstenaar Wil van der Laan uit handen van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bovendien krijgt Hanson een workshop aangeboden door het Lorentz Center in Leiden.