Over de prijs

Huibregtsenprijs 2020

De Huibregtsenprijs 2020 gaat naar ‘Alice – een elektromechanisch kleinkind dat eenzaamheid verdrijft’ van prof. dr. dr. Johan Hoorn en prof. dr. Elly Konijn.

Het onderzoek van Johan Hoorn en Elly Konijn, beiden verbonden aan de afdeling Communicatiewetenschap van de Vrije Universiteit Amsterdam, richt zich op sociale robotica, specifiek op de psychologische processen van robotgebruikers en de vertaling daarvan in kunstmatig intelligente systemen. 
 
In een vergrijzende samenleving is sociale eenzaamheid een groot probleem. Johan Hoorn en Elly Konijn hebben daarom Alice ontwikkeld, een robotmeisje dat helpt om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden.

Dit wetenschappelijke én maatschappelijke project aan de Vrije Universiteit berust op een indrukwekkende combinatie van disciplinaire expertises en roept diepe vragen op over mogelijke relaties tussen mens en machine, maar ook over empathie en moreel redeneren. Alice is het product van team science, dat de maatschappelijke discussie over sociale robotica stimuleert met inzet van citizen science en inwerking op politiek en bedrijfsleven. Diepe fundamentele vragen, een hoogst relevante toepassing en briljante wetenschapscommunicatie: Johan Hoorn en Elly Konijn verdienen de Huibregtsenprijs.

Achtergrondinformatie

De Huibregtsenprijs is in 2005 ingesteld door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij en vernoemd naar ir. Wouter Huibregtsen. De prijs is bestemd voor een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk kwaliteit en vernieuwing combineert met een bijzondere maatschappelijke meerwaarde of outreach. De vakjury is benoemd door het bestuur van de Stichting.

Alle publieke organisaties voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland worden uitgenodigd voordrachten in te sturen. De jury selecteert hieruit minimaal vier en maximaal zes projecten, waarvan er uiteindelijk één wordt bekroond met de Huibregtsenprijs. De prijs wordt uitgereikt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Ridderzaal in Den Haag en bestaat uit een sculptuur, ‘De Denker’, van beeldend kunstenaar Wil van der Laan, een geldbedrag van € 25.000, geoormerkt voor onderzoeksactiviteiten, en een workshop, aangeboden door het Lorentz Center in Leiden.

Meer informatie is te verkrijgen bij de jurysecretaris Roderick Hageman, 06-15352662 of r.hageman@verstegenstigter.nl.

Reglement Huibregtsenprijs

Jury
Huibregtsenprijs