Over de Irispenning

In de media is er toenemende aandacht voor wetenschap, technologie en het maatschappelijke belang van wetenschappelijk en technologisch onderzoek. De Irispenning is ingesteld om deze ontwikkeling verder te stimuleren door originele en effectieve vormen van wetenschaps-communicatie te bekronen.

De Irispenning voor Excellente Wetenschapscommunicatie is in 2019 in het leven geroepen door de drie door het Rijk gesteunde wetenschapsmusea: NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave en Teylers Museum. De prijs wordt financieel gesteund door de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen en de Vereniging van Universiteiten VSNU, en staat onder auspiciën van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij die ook het podium biedt voor de prijsuitreiking op de jaarlijkse Avond van Wetenschap & Maatschappij.

De Irispenning is bestemd voor instellingen, projecten of personen in Nederland die gedurende langere tijd – minimaal vijf jaar – op innovatieve en eigenzinnige wijze een breed publiek weten te bereiken en te informeren over onderwerpen op het terrein van wetenschap en techniek. Een aantoonbare aanjaagfunctie in het maatschappelijk debat strekt tot aanbeveling. Eenmalige prestaties – een boek, een film, een voorstelling of een televisieuitzending – komen niet in aanmerking voor de prijs. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000,- dat beschikbaar wordt gesteld door de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen en een penning vervaardigd door Jennifer Hoes. De Irispenning is genoemd naar de Griekse godin Iris, godin van de regenboog en vliegensvlugge boodschapster van de goden. De veelkleurige, goudgevleugelde Iris bracht via de brug tussen hemel en aarde, de regenboog, boodschappen van de goden naar de mensen.

Maandag 5 oktober 2020 is de Irispenning uitgereikt aan Lowlands Science, het wetenschapsprogramma van Lowlands, BKB | Het Campagnebureau, New Scientist en VPRO Tegenlicht. Lowlands Science krijgt de prijs onder andere omdat het, zoals in het juryrapport staat, 'een festival voor de geest is' dat op excellente wijze verwondering aanwakkert, omdat 'het idee van dit innovatieve format meesterlijk is', omdat het wonderwel lukt tienduizenden jongeren nieuwsgierig te maken en te verwonderen 'temidden van het muzikale geweld en de verleidingen van foodtrucks en barretjes, want er vormen zich lange rijen voor het doen van proefjes en het ondergaan van testjes', en omdat de jury – juist nu Lowlands 2020, in deze barre coronatijden, niet kon plaatsvinden – 'graag de schijnwerper op Lowlands Science wil zetten, in de hoop dat er in de toekomst weer veel aanstekelijke, wetenschappelijke data op het festival geoogst mogen worden'.

In 2019 ging de Irispenning naar Robbert Dijkgraaf.

Jury

Louise Gunning-Schepers, voorzitter
voorzitter Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen

Ellen de Bruin 
redacteur NRC Handelsblad; schrijver

Michiel Buchel
directeur NEMO ScienceMuseum

Pieter Duisenberg 
voorzitter Vereniging van Universiteiten, VSNU

Amito Haarhuis
directeur Rijksmuseum Boerhaave

Marjan Scharloo
directeur Teylers Museum

Jurysecretariaat:
Roderick Hageman
Verstegen & Stigter culturele projecten

Partners

  • De Stichting de Avond van Wetenschap & Maatschappij heeft de opstartkosten van de prijs gefinancierd, en biedt jaarlijks het podium voor de prijsuitreiking op de Avond van Wetenschap & Maatschappij.
  • De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen fourneert als hoofdsponsor van de Irispenning het prijzengeld.
  • De Vereniging van Universiteiten (VSNU) heeft zich tot en met 2023 als sponsor verbonden aan de prijs.

Meer informatie

Roderick Hageman, jurysecretaris
06 15 35 26 62
r.hageman@verstegenstigter.nl

irispenning-2020
foto Penning